Allt om alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en dag då människor världen över firar kärleken. Varje år den 14 februari brukar vi ge presenter till någon vi bryr oss om. Men vad är det egentligen som ligger bakom denna dag? Hur började Alla hjärtans dag och varför finns det? I den här artikeln kommer vi att undersöka historien bakom Alla hjärtans dag, vad det betyder och varför det är en viktig dag att fira. Vi kommer också att ta en titt på när och var Alla hjärtans dag firas och vem som uppfann den.

Hur började alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag har sina rötter i den romerska festivalen Lupercalia, som firades i början av februari varje år. Lupercalia var en festival för att hylla fadersguden Faunus. Under festivalen utses unga män för att slå kvinnor med skinnremsor i hopp om att det skulle göra dem gravida.

Under medeltiden försökte påve Gelasius I ersätta Lupercalia med en helgdag för att hedra Sankt Valentin, en martyr från 200-talet. Men det var först under 1400-talet som kärlek och romantik började associeras med dagen. Poeter och författare började skriva om kärleken som firas den 14 februari.

På 1800-talet blev Alla hjärtans dag mer populär och kommersiell. Att ge presenter och kort blev allt vanligare. På 1900-talet spred sig traditionen över hela världen. Idag är Alla hjärtans dag en dag då människor över hela världen firar kärleken och visar uppskattning för sina partners, vänner och familjemedlemmar.

När kom alla hjärtans dag till Sverige?

Alla hjärtans dag kom till Sverige under 1800-talet.

När är alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år. År 2023 inträffar alla hjärtans dag på en tisdag.

Är alla hjärtans dag en röd dag?

Nej, alla hjärtans dag är inte en röd dag. 

Varför finns alla hjärtans dag? 

Alla hjärtans dag finns av dessa anledningar

  1. Har en kulturell betydelse då det är en dag då människor världen över firar kärleken.
  2. Ger möjligheten till människor världen över att visa sin uppskattning till sina nära och kära genom att ge presenter och planera aktiviteter för dagen.
  3. Kommersiella fördelar, alla hjärtans dag skapar en möjlighet för företag att sälja presenter och upplevelser relaterade till kärlek.

Hur firas alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag firas oftast genom att ge presenter till sin partner. Det är vanligtvis presenter som blommor, choklad eller smycken. Många par väljer också att bjuda på middag, planera en romantisk aktivitet, skicka kärleksbrev eller meddelanden.

Nu har det blivit allt vanligare att man visar sin kärlek och uppskattning på sociala medier genom att lägga upp bilder tillsammans med sin partner och använda samt skapa speciella hashtaggar.

I skolor och arbetsplatser brukar det oftast planeras aktiviteter för att fira dagen genom att bland annat bjuda på tårtor eller ordna aktiviteter för att visa uppskattning till kollegor och vänner.